zondag 19 februari 2017

Alle fruitboompes zijn geplant!

Mijn BFF en ik hebben samen bijna 200 fruitbomen, hoog- en laagstam, de grond in gekregen. Op elk vrij moment sinds half december hebben we geplant, en nu zijn we eindelijk klaar.

Voor:

Elke plantplek voor de laagstamboompjes is gemarkeerd met een bamboestokje. Voor de swales op de achtergrond zie je de strohopen liggen rond de hoogstambomen.

Na:

Tijd om effe uit te blazen!

Sommige boompjes waren maar miezerige gevalletjes. Deze was de ergste (besteld per post):

Amper 30cm lang en bijna geen wortel. Niet zeker of dat stekje het wel haalt!

Andere waren fantastisch mooi vertakt en heb ik geen twijfels over dat ze het dit jaar al goed zullen doen. Bij voorbeeld dit pruimenboompje hier (variëteit Early Laxton)


Hij is dan nog voor 2/3 ingesnoeid, want hij paste niet in de auto! 

't Zal de eenden worst wezen dat er nieuwe boompjes staan: grazen is de boodschap!4 opmerkingen:

 1. Indrukwekkend ! Waar heb je je boompjes besteld ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel!
  Ik heb zo'n beetje overal besteld. 'k Heb stekjes laten overkomen uit Zuid-Frankrijk (Pépinière Frédéric Cochet & Pepinière Dubosc), vanuit de redenering dat het klimaat steeds warmer wordt en dat noordelijke variëteiten het binnen een paar jaar misschien te moeilijk gaan hebben. De staat waarin die boompjes aankomen is om te huilen, dus dat kan ik niet echt aanraden. 't Is niet dat de kwekers slecht zijn, maar ondanks de uitstekende verpakkingspogingen is de transit te lang (5-7 dagen) en komen de pakken erg beschadigd aan: gaten, dus droge wortels, en geknakte delen.
  Ik ben wèl erg te spreken over de kwaliteit van de boompjes van de Belgische en Nederlandse kwekerijen. Hoewel het vaak héél ver rijden is, was ik toch blij met mijn keuzes. Ik kocht bij deze mensen:
  - Kwekerij De Smallekamp (gespecialiseerd in noten) - Nunspeet, NL
  - Kwekerij Houweling (fruitbomen.net) - Boskoop, NL
  - Boomkwekerij De Linde - Kemmel, BE
  - Handelskwekerij De Bock - Oudenaarde, BE

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je voor het uitgebreide antwoord. Hier staat al heel wat dus het moet niet allemaal in één keer, maar ik wil er toch op toezien dat er vervanging is wanneer een aantal bomen laten afweten... bedoeling is dat het beplantingsplan deze zomer vorm krijgt zodat we er volgend najaar aan kunnen beginnen... maar 200 zullen het er toch niet worden ;-) ( o ja blogger vind het nodig om soms mijn wordpressprofiel te negeren, vandaar dat ik niet langer le fabuleux jardin heet maar cin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Cin,
   ivm bomen die het laten afweten: je kan oude bomen die het nog NIET hebben laten afweten afzagen op een stompje van pakweg 30 cm (tussen de 10 en de 50 zou moeten werken). Normaal gezien begint die boom dan aan een verjongingskuur en maakt nieuwe sterke scheuten, omdat hij al een uitgebreid wortelgestel heeft en nu ineens geen takken meer om al die energie naartoe te sturen. Naar het schijnt (ik heb het zelf nog niet getest) kan je dat eeuwig zo blijven doen: je bomen gaan niet meer dood.
   Of het met geënte bomen even goed lukt lijkt mij eerder twijfelachtig: je mag dan alleen groei boven de ent-plaats overhouden of je boom riskeert heel andere vruchten te geven!

   Verwijderen

Reactie? Vraag? Ideetje? Of gewoon de schrijfkriebels?
Ik lees jullie commentaren met veel plezier!