woensdag 21 december 2016

Vos ruikt eend...

De loopeenden hebben één volle week mogen genieten van het land van melk en honing, enfin, kool en slakken, toen heeft de vos hen gevonden.

En ja, dat ging natuurlijk op typische vossenwijze: bergen pluimen tussen de swales. Vossenpootafdrukken tot aan het water. Hete traantjes van mij maar te laat. Ik was te optimistisch over het gevaar, en 5 eenden hebben dat duur moeten bekopen.

Loopeend ten prooi aan de vos

Dan in allerijl een ren gebouwd, en gepoogd om onze waggelende kudde er 's avonds in te lokken met behulp van graan en ander lekkers. Dat ging vlotjes; het zijn echte lekkerbekken!

Eendenren

't Was weer even wennen voor de beestjes, terug in een hok 's nachts. Voor de vos is het ook nog niet helemaal "af". Er moet nog een anti-graaf beveiliging komen, en een nylon netje als dak is waarschijnlijk ook nog voor verbetering vatbaar. Maar hopelijk is het in orde voor één nacht en vallen er geen verdere slachtoffers...

4 opmerkingen:

 1. Ai ai ai! Reinaert houdt enorm van loopeenden. Ik kan ze hier ook niet houden. Heb het voorlopig opgegeven om nog loopeenden te houden. Of ik moet nog eens een kuiken eendje vinden dat ik kan tam maken en 's avonds binnen nemen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, ik ben vastbesloten om ze wèl te houden. Ik moet zeggen dat het makkelijker was dan ik oorspronkelijk dacht om ze naar hun ren te loodsen: als ze de hele dag groenvoer en slakken gegeten hebben dan hebben ze 's avonds echt wel zin in wat maïs en graankorreltjes. Ik zorg dat ze er overdag niet aankunnen, dat scherpt de appetijt. Ik hoop dat je een oplossing op jouw maat vindt. Ik schep enorm veel plezier in het kijken naar mijn snaterende kudde. Dat wens ik iedereen toe!

   Verwijderen
 2. Serieuze domper op de loopeendenvreugde. Ik was en ben een beetje jaloers op mensen die het gewoon doen om dieren op het erf te halen. Hier wordt dat telkens opnieuw op de lange baan geschoven omdat ik het juist heel belangrijk vind dat er eerst een veilig onderkomen is voor die dieren, gevolg : nog steeds geen kippen, eenden of geitjes maar ook niet de kans om te leren. Succes met de verdere versterking van de eendenburcht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Cin, dankjewel voor je input!

   Ik heb alle respect voor je benadering. Voor mij werkt het niet (of niet goed genoeg). Zoals je terecht opmerkt: er is altijd wel wat te doen, en dus nooit tijd voor extra's, en dan komt dat fantastische kippenhok of geitjes-onderkomen er gewoon nooit! En de dieren vervullen hier veel nuttige functies waar ik graag nu al gebruik van wil maken, liever dan binnen 20 jaar. Op die manier creëer ik mijn eigen "dringend to do lijstje" ;-)

   En inderdaad, als je de dieren op het terrein hebt, dan observeer je hoe ze zijn, wat ze blij maakt, wat hun gewoontes en hun noden zijn. Op die manier leer ik op een week meer dan dat ik in een jaar uit boeken of artikels haal (ik ben niet als boerin geboren!). Het is dan voor mij makkelijker om aan die noden te voldoen dan als het nog "abstract" is. Voor een basis onderkomen en voedsel zorg ik sowieso altijd, maar de details komen later. Hier zijn er jammer genoeg een paar slachtoffers gevallen, ik geloofde niet echt dat er een vos op ons terrein kwam jagen. Nu dus wel, tot mijn scha en schande.

   Ik denk dat dingen proberen wel zin heeft, en dat we niet te hard moeten zijn met onszelf. Bij experimenteren hoort onvermijdelijk (domme) fouten maken. Een van A tot Z perfect design bestaat niet: je tuin/terrein is altijd een project in wording. Als ik leer uit mijn fouten dan is het voor mij de moeite waard.
   En natuurlijk had ik liever van die vos geweten voor ik de eenden hier haalde. Maar ik ben erg blij met ze; het geeft me een soort innerlijke voldoening om ze door de swales te zien waggelen en hun geluidjes te horen.

   Ik ga nog een beetje aan de burcht werken: vandaag doe ik de zone errond: 80 cm anti-graaf versterking!

   Verwijderen

Reactie? Vraag? Ideetje? Of gewoon de schrijfkriebels?
Ik lees jullie commentaren met veel plezier!